Artikler

5 tips til en god mundhygiejne

En god mundhygiejne er essentiel for et sundt tandsæt hele livet igennem. En god mundhygiejne er defineret ved den regelmæssige fjernelse af bakterier. Munden indeholder flere forskellige bakterier, hvoraf nogle er nødvendige for at vi kan smage og fordøje vores mad og andre er uhensigtsmæssige, da de skaber gode forhold for udviklingen af forskellige tandsygdomme. En dårlig mundhygiejne kan f.eks. være årsag til udvikling af tandkøbsbetændelse, huller i tænderne og løse tænder. Det er derfor vigtigt at du opretholder en god mundhygiejne, men hvordan gør man så lige det? Vi har her samlet vores bedste tips til en god mundhygiejne.

Børst tænder to gange om dagen

Børn og voksne i alle aldre bør børste tænder minimum to gange om dagen. Det skal gerne gøres i 2 minutter, så du kan komme optimalt rundt om alle tænder. Det kan her være en idé at stille et ur, så du rent faktisk får det gjort. Tandbørstningen bør foregå før morgenmaden og om aftenen, før du går i sent. Når du børster tænder, er det vigtigt at du børster med små, runde bevægelser, ikke kraftigt fra side til side, da det skubber tandkødet tilbage og slider på tandhalsene (langs tandkødet).

Vælg den rette tandbørste

Mange bruger en medium eller hård tandbørste, fordi de tror, at den er mest effektiv. Det er dog ikke tilfældet. Det har nemlig vist sig, at en blød tandbørste er bedst. Den forebygger nemlig børste- og slibeskader på tænder og tandkød. Det kan også være en god idé at vælge en tandbørste med et lille børstehoved, så det bliver nemt at komme rundt i hele munden, også bagerst i munden både foroven og forneden.

Brug den rette tandpasta

Mange vælger en tandpasta efter udseende, egenskaber (som f.eks. gør tænderne hvide), smagen eller om den skummer. Du bør dog gå efter noget helt andet, nemlig fluorindholdet. En god tandpasta indeholder fluor, som forebygger udviklingen af huller i tænderne. Det anbefales at vælge en tandpasta, som har et fluorindhold på 1450 ppm. Der findes tandpastaer på markedet, der har fluorindhold på 400-1500 ppm, så husk at tjekke fluorindholdet, inden du køber en ny tandpasta.

Husk tandtråd

Tandbørstningen kan gøre meget i sig selv, men det er ikke alle steder, tandbørsten kan nå. Det er f.eks. mellem tænderne. Tandtråd er derfor en nødvendighed for at fjerne bakterier mellem tænderne. En god tandtråd er let at anvende. Det anbefales derfor at gå efter en tandtråd, der sidder på en tandtrådsholder, og det er især en god idé at vælge en flad tandtråd, hvis man har tænder, der sidder tæt. Hvis man har større mellemrum, er det også en god idé at bruge interdentalbørster som supplement til tandtråden.

Glem ikke de regelmæssige tandtjek

Selvom du kan gøre meget derhjemme, så kan der alligevel opstå problemer i munden, der kan føre til tandsygdomme. Det er lige netop derfor, at det er vigtigt, at du husker at komme regelmæssigt til tandlægen. Ved det årlige (eller halvårlige) tandtjek, får du også fjernet plak, du finder ud af om du har huller i tænderne og du finder ud af, om der er andet, du skal være opmærksom på. Hvis du ikke går til tandlægen, ophober problemerne sig bare, og så bliver de ikke kun værre og værre, men faktisk også dyrere og dyrere. Det er derfor bedst for både dine tænder og din pengepung, hvis du husker at gå regelmæssigt til tandlægen. Hvor ofte du bør gå til tandlægen, kan din tandlæge helt sikkert fortælle dig. Har du ikke en tandlæge, kan vi anbefale, at du bestiller en tid til tandtjek hos denne tandlæge på Amager hurtigst muligt.