Artikler

Sådan kan du finde ud af om solceller er noget for dig

Der er mange der snakker om solceller i både private hjem og i erhvervsmæssige sammenhænge. Og hvis du måske har en interesse i muligheden for solceller, men endnu ikke er helt sikker på din beslutning, så er der her nogle idéer til, hvordan du kan finde ud af det.

Analysér dit elforbrug og lav en langsigtet økonomisk model

Noget af det, der måske kan vanskelig hele beslutningsprocessen vedrørende solpaneler, kan være de mange penge, som det kan koste. Og i den sammenhæng måske også, hvad du helt konkret kan få ud af at investere i solenergi. For det er en økonomisk gevinst, der nødvendigvis kommer fra den ene dag til den. Lige såvel som den måske ikke engang er garanteret. Men det er vist præmissen for de fleste investeringer. Ikke desto mindre, kan det måske være fordelagtigt at lave en form for matematisk model, der kan give et bedre skøn af dine fremtidsudsigter. Og får at gøre denne model endnu mere sigende og præcis, kan du forsøge at tage afsæt i dine egne data – altså dit strømforbrug. Det vil måske primært data omhandlende hvor meget strøm du bruger, og hvad du gennemsnitligt har af udgifter. Og så kan du forsøge at modellere, hvor mange solceller, det kræver at godtgøre det forbrug du har, såvel som hvor længe, der så vil gå, førend dine solceller har betalt sig selv tilbage.

Lav en prioriteringsliste af dine værdier

Foruden de økonomiske bevæggrunde bag installationen af solceller kan der oplagt også være andre. Det kan for eksempel være, at du meget gerne vil være selvforsøgende, og det er derfor at solceller interessere dig. Eller måske vil gerne være med til at bidrage til den grønne omstilling. Uanset hvad det er, må du finde ud af hvad du prioritere højst, for at se, hvor værdierne er for dig.