Forkæl Dine Vine Med Et Vinkøleskab

0

Et vinkøleskab kan være det perfekte hjem til din vinsamling. Det er et apparat, der afkøler ved varmere temperaturer end et almindeligt køleskab, men koldere end stuetemperatur. Andre navne til dette specifikke apparat er vinholder, vinskab eller blot vinopbevaring. Et vinkøleskab er god til kølige røde, hvide, champagner og andre sprudlende vine.

Nedenfor finder du svar på nogle ofte stillede spørgsmål om lagring af vin og hvorfor et vinkøleskab kan være den perfekte opbevaringsløsning til dig.

Skal man opbevare vine?

Kun ca. 1% af vinen, der sælges på det moderne marked, bør lægges til opbevaring. En måde at måle om din vin falder i eliten 1% er dens pris; hvis du betalte 100 kroner eller mindre, blev din vin lavet for at blive nydt i den nærmeste fremtid (inden for et par måneder eller op til et par år). Hvidvin har generelt brug for mindre tid til at ligge på lager, mens rødvin til tider kræver både kortere eller længere tids opbevaring. Begge typer vin kræver egnede betingelser for opbevaring. Du må ikke bekymre dig – hvis du ikke er klar til at åbne din flaske i dag, så skal du bare opbevare din vin i et vinkøleskab.

Opbevaring af vine – the basics

Her er nogle faktorer at overveje, når du vælger at købe et vinkøleskab.

Køligere temperaturer er nøgle, men dog heller ikke for koldt. Hvis du opbevarer din vin på temperatur over 21 grader, vil vinen hurtigt ældes – og hvis temperaturen stiger højere, kan du muligvis koge din vin, så den både mister sin smag og aromaer. Omvendt, hvis temperaturen er for kold, kan vin fryse, hvilket gør væsken inde i flasken til at danne ispartikler og skubbe korken ud. Et ønskeligt temperaturområde er mellem 7 ° C og 18 ° C, idet den “perfekte” temperatur er 13 ° C. Dette afhænger selvfølgelig også af vinen.

Stabil temperatur er vigtig. Temperaturudsving er et stort “nej-nej” når det gælder opbevaring af vin. Skif fra et koldt sted til varmt får vinen til at udvide og sammentrække sig, hvilket betyder, at vinen kan enten skubbe proppen ud eller sammentrækningen kan forårsage udsivning fra en tørret kork. Korkproppen skal forblive fugtig for at opretholde en tætning.

Lys er vinens fjende. UV stråler kan ældre din vin og gøre den usmagelig. Derfor vælger de fleste producenter farvede (mørke vel og mærke) glasflasker, der beskytter deres vin mod lys. En ganske almindelig pærer vil ikke ældre vinen, men kan potentielt falme vinetiketterne, hvis de udsættes i længere tid. Da fluorescerende pærer udsender en lille mængde ultraviolet lys, er en glødelampe eller LED-lys en mere sikker mulighed.

Fugtighed er vigtig, men ikke obligatorisk. Tør luft tørrer korkproppen i ​​en vinflaske, som dermed tillader luft at snige sig ind og ødelægge den dejlige vin. Hvis du opbevarer flasker i 10 år eller mere, så ønsker du at opretholde et ideelt fugtighedsniveau på 70%. Et sikkert spænd er mellem 50-80% fugtighed, som kan opnås i de fleste klimaer ved blot at placere en spand med vand inde i opbevaringsområdet. Omvendt, hvis der er for meget fugtighed, og kælderen er fugtig, kan skimmelsvamp begynde at danne sig. Pas derfor på med for høj en fugtighed.

Opbevar flasker liggende. Placer flasker på deres side på længere sigt for at sikre, at væsken inde i flasken holder korken fugtig. Lagring af flasker vandret er desuden også mere pladsbesparende. Hvis en flaske allerede er åben, skal du opbevare flasken oprejst for at undgå spild, da de fleste vinstoppere ikke er helt lufttætte.

Jo mindre vibrationer jo bedre. I teorien vil vibrationer i opbevaringsområdet ødelægge vinen ved at forårsage uønskede kemiske reaktioner og dermed aldre vinen hurtigere. Væsentlige vibrationer kan opsuge sediment i ældre vine, hvilket får dem til at få en snavset eller grynet smag. Vibrationer er ikke lige så vigtige, hvis du lagrer vin kortsigtet. Med det sagt, så ønsker du stadig at undgå at flytte flaskerne for ofte, da det på ingen måde forbedre vinen.

Hvad er forskellen mellem en almindeligt køleskab vs. vinkøleskab?

Du kan undre dig over, om du blot kan gemme din vin i et standard køleskab. Det korte svar er nej. Der er flere grunde til, hvorfor du bør undgå at gemme din vin i et standard køleskab og vælge et vinkøleskab i stedet:

For at holde din mad sikker til forbrug, indstilles et standardkøleskab mellem 4-7 ° G. Mens dette vil holde din saft og mælk ved den ideelle temperatur, er det for koldt for vin, som bedst opbevares mellem 7-18 ° C afhængigt af typen. Er du til rødvin, så er et almindeligt køleskab et no-go.

Dit køleskab er for travlt – hvis du har en aktiv husstand, er det meget sandsynligt at køleskabsdøren åbner og lukker hele tiden. Al denne aktivitet kan forårsage uønskede vibrationer, som er skadelige for vin. Det kan også forårsage temperaturudsving, hvilket også er meget ufordelagtigt.

Fødevarer har en særpræget lugt, som kan trænge ind i korken af ​​din vin og få den til at få en ubehagelig smag. Derfor ønsker man ikke at opbevare madvarer sammen med vin – slet ikke i en længere periode.

Almindelige køleskabe er designet til at afkøle hurtigt og reducere fugtighed, mens et vinkøleskab holder fugtigheden og sænker temperaturen gradvist. Vin bør nemlig ikke udsættes for hurtig nedkøling, da det fjerner smagen og de aromaer som vinen har.

En ting som standard køleskabe og vinkøleskabe dog har til fælles, er at de kører på kompressorer. De kompressorer, der anvendes i vinkøleskabe, har imidlertid et unikt design, der absorberer enhver vibration forårsaget af kompressoren. Et almindeligt køleskab har typisk ikke taget højde for denne, da det ikke har effekt på almindelige fødevarer.

FORDELE ved at eje et vinkøleskab

Nu hvor du kender til the basics omkring opbevaring af vin, samt hvorfor et standard køleskab ikke passer til din vinsamling, lad os undersøge fordelene ved at eje et smart vinkøleskab:

Et vinkøleskab skaber det ideelle miljø for vin. Den opbevarer vin ved sin ideelle temperatur, fugtighed og giver stabilitet.

Vinkøleskabe er (eller kan være) budgetvenlige og koster generelt mindre end en vinkælder, vinskabe og standard køleskab.

Vinkøleskabe er designet med et simpelt system, der koster mindre at vedligeholde. De enkelte dele, der er nødvendige for at reparere et vinkøleskab, er meget billigere sammenlignet med et standardkøleskab eller vinkælder.

Kølemekanismen i et vinkøleskab bruger en metalstang til at udveksle varmen mellem det indre kammer og det omgivende / ydre miljø. Resultatet er, at vinkøleskabet betragtes som mere miljøvenligt, fordi det ikke bruger farlige kemikalier.

Med en bred vifte af størrelser / flaske kapaciteter, både indbyggede og fritstående design, kan vinkøleskabe nemt passe ind i en række forskellige rum. Og passe til ens behov og præferencer.

Et vinkøleskab kan gemme andre drikkevarer sikkert uden at ødelægge dem eller vinen. Nogle af disse drikkevarer omfatter øl, sodavand, almindeligt vand, limonade og andre ikke-alkoholholdige drikkevarer. Da vinkøleren opretholder en temperatur varmere end et standard køleskab, bør du ikke placere frisk frugt/grøntsager eller kød indeni. 

Hvis du er blevet inspireret af en (eller flere) af de mange fordele ved at eje et vinkøleskab, så kan se på siden her, hvor du kan købe et nyt vinkøleskab.

Hvad bør jeg købe – en zone eller to zoner i mit vinkøleskab?

Hvis du kun samler en type vin (rød eller hvid), skal en enkelt zone i dit vinkøleskab være tilstrækkelig. Hvis du har en ensartet kærlighed til både røde og hvide vine, vil en dual-zone køler være til gavn for dig, da du kan indstille en zone med en lavere temperatur end den anden. Dertil kommer, at dual-zone-kølere giver mulighed for at indstille en zone til opbevaringstemperatur og den anden til serveringstemperatur. Hvis du forventer, at du bliver nødt til at åbne en flaske i den nærmeste fremtid, kan du simpelthen flytte din vin fra lager til servicezone i ca. 30 minutter til en time.

Single Zone: Hvis en enhed er angivet som en enkelt zone, betyder det, at den kun har et indvendigt opbevaringsrum uden opdeling. En enkelt temperatur vil blive opretholdt for at afkøle alle vine til samme niveau. Effektiviteten afhænger af, om det er et termoelektrisk eller kompressorbaseret system.

Dual Zone: Hvis en enhed er opført som dobbeltzone, betyder det, at køleren har to uafhængige lagerrum. Disse køleskabe er udformet med en skillevæg i midten, som kan være vandret eller lodret. Hver zone kan opretholde en separat temperatur, med en zone for hvidvin og den anden for rød. Hvis vinkøleskabet er designet med et kompressorbaseret system, er der normalt to separate mekanismer. Med termoelektriske enheder er der kun en mekanisme.

Vinkøleskabets størrelse og design?

Vinkøleskabe som forhandles online og i butikkerne tilbydes normalt i to størrelser: tyk og tynd. Smalle vinkøleskabe holder typisk 15-30 flasker, og de brede vinkøler holder omkring 40-80 flasker.

Mindre almindelige, men mindst lige så sejt, er høje vinkølere. De er typisk indbygget, men kan også være fritstående, og har typisk en kapacitet på 75 til 180 flasker.

Mange vinkøler leveres i et udvalg af design, herunder sort, rustfrit stål og “overlay”, som giver dig mulighed for at installere træ på døren for at matche det omkringliggende omgivelser.

Hvis vinkøleren bliver indbygget, skal du fokusere på dørens finish, fordi det vil være den eneste synlige del af vinkøleren. Hvis vinkøleskabet vil være fritstående, skal du fokusere på finish på hele vinkøleskabet, fordi hele køleren vil være synlig.

Indersiden af vinkøleren bør kontrolleres – de dyrere vinkøler vil gøre brug af flere metaldele, som vil vare længere end plast. Nogle modeller – især de mere luksuriøse – har også mahogni træ eller en anden træsort, som må anses at være dyrere materiale en eksempelvis metal.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here